Beskrivning
Starka smaker är någonting som jag har börjat arbeta med på senare år genom sortimentet ”Chili Viking”. Min son utmanade mig att ta fram en riktigt stark chilisås och mitt svar blev: Ragnarök. Den är huvudsakligen gjord av Carolina Reaper, världens starkaste chilifrukt (omkring två miljoner på Scoville-skalan). Till denna lägger jag lite Dorset Naga och Habanero Big Sun samt lite örter, vitlök och vinäger. Tillsammans med den växande hettan hos Carolina Reaper ger detta en dynamisk smakupplevelse som inte bara bränner i munnen…
Ragnarök, ”Gudarnas skymning”, är jordens undergång i den fornnordiska mytologin och någon har beskrivit smaken av min chilisås ”som när Fenrisulven sliter sig fri från sina bojor och slukar solen”, en annan beskrev smaken ”som om Tor slår med sin hammare – inne i halsen”. Ett tredje smakomdöme löd: ”Det är som lokalbedövning – på ett bra sätt…” Smaka gärna själv, men var försiktig med doseringen – jordens undergång bör upplevas i lagoma doser…
Borde ligga runt millionen på Scoville?En sås av Louisiana-typ, med vinäger.⠀
Så, chilisåsen – vad är dess historia? Forskare har tittat på själva ordets historia för att kunna se var frukten chili först började odlas. Nu vet man att chilipepparn började odlas redan för 6500 år sedan i Mexico och att ordet peppar kom in i svenska språket kring år 1420.
Chili är dock ett relativt nytt fenomen både i vårt språk och i det svenska köket och ordet introducerades genom chilisåsen år 1946. Själva ordet “chili” kommer ifrån uto-aztekisksa runt omkring 1500 år sedan och oto-manguenska redan för 6500 år, och har sedan som sedan genom spanskan tagit sig in i svenska språket. I västra Mexiko har bönor och majs odlats sedan länge och man trodde att chilin kom därifrån.
Ordet chili fanns även språk som talades i Nicaragua och Honduras kring 800 f.kr. Och det är just genom olika språks rötter som man nu kan visa att chili först började odlas längre söderut i Mexiko, kring en triangel mellan Puebla, Oaxaca och Veracruz. Sedan var det ju just Columbus som tog chilin över till Europa och det blev en väldigt populär krydda här.
Men redan då hade Azteker och inkafolket redan spridit chilin ända upp till södra Nordamerika. Portugiser och spanjorer förde sedan efter Columbus kryddan vidare till kolonierna och handelsorter i Asien, Afrika och Indien. Och på så sätt spred den sig runt om i världen och knappt hundra år senare odlades chilin i södra och östra Europa. I slutet av 1500-talet odlade den i så gott som hela södra Europa. En lång resa alltså. Från frö och sedan världen runt för att till sist ge dig en oförglömlig smakupplevelse! Denna produkt köps även som en uppskattad gåva.
Ingredienser:Carolina Reaper, äppelcidervinäger, Naga Jolokia (Ghostpepper), Habanero, vitlök, ättika, salt, libbsticka, basilika
Vikt: Netto, 100 gram
Näringsvärde per 100 gram Energi 133 kj/31 kcal Fett 0.2 -varav mättat fett 0 Kolhydrater 5.2 -varav sockerarter 3 Protein 1.1 Salt 0.95