Beskrivning
Camelinaolja
Camelina eller oljedådra är en ettårig åkerväxt som tillhör familjen korsblommor. Den hör naturligt hemma i Europa och Centralasien men odlas för sin oljas skull både i Nordamerika och Europa.
Den har ovanligt höga Omega-3-nivåer för att vara en vegetabilisk olja och är mycket motståndskraftig mot oxidation och härskning med en mandelliknande smak och arom. Camelinaoljan är en allsidig olja som går att använda både till mat, hälsokost, hud och hårvård.
Den är rik på omega 3, 6 och 9 med en naturlig hög koncentration av antioxidanten E-vitamin. Oljan är lite mörkare än rapsolja, vackert gul och luktar gott av trä, gräs, nöt och mandel. Ett ton frö ger cirka 300 liter olja.
Fakta
Fördelningen av omega-oljor visar att camelinaolja har mer än dubbelt så mycket omega 3 som 6 (ca 38 % omega 3, 18 % omega 6 och 14 % omega 9), en nästan perfekt balans som inte återfinns naturligt i någon annan olja.
Camelinaolja klarar upphettning upp till 245 grader utan att tappa sina hälsosamma egenskaper.
Hur oljan ska behandlas och förvaras Camelinaolja förvaras mörkt och svalt eller i kylskåp.
Flaska: Volym, 250 ml
Näringsvärde per 100 gram
Energi 3682 kj/896 kcal
Fett 99.5
-varav mättat fett 13.9
-varav enkelomättat fett 27.8
-varav fleromättat fett 57.4
Kolhydrater <0.1
-varav sockerarter <0.1
Protein <0.1
Salt <2mg
vitamin e, 78.6 mg
omega 3, 38%
omega 6, 18%
omega 9, 14%