Från frö till burk
Vi odlar kryddväxter som skördas kontinuerligt under sommaren, därefter torkas hela plantan för åka igenom ett rensverk som separerar stjälk från bladkryddan. När kryddan är rensad så fryser vi kryddorna för att hämma bakterietillväxten. Nu förvaras kryddorna i papptunnor innan de bärs in i kryddfabriken, väl inne i fabriken så blandas kryddor till blandningar i glasburk eller refillpåse.
Odling och förädling
Österlenkryddor odlar kryddväxter på friland, vi brukar jorden som omger det gamla Länsmansbostället utanför Köpingebro. Gården är ekologiskt certifierad och vi strävar efter att utveckla nya hållbara tekniker för kryddodling. Kryddorna växer i jorden och får sina egenskaper och smaker av jorden, havsvindarna och alla de soltimmar platsen berikas med under vår odlingssäsong. Skörden sker kontinuerligt, med en för grödan väl utvald skördemetod, vi odlar 35 olika kryddor som skördas både för hand eller med skördemaskin.
Kryddorna torkas därefter med luft som aldrig överstiger 35 grader, kalltorkningen gör att smaker och färger håller en hög kvalité. Efter att kryddorna torkats så bearbetas kryddorna i ett rensverk som sorterar bort pinnar, kvar blir 3 olika fraktioner som vi använder till olika ändamål. Efter rensprocessen fryser vi kryddorna i 48 timmar för att hämma bakterietillväxten, efter frysprocessen tar vi analysprover som kontrollerar att vårt livsmedel är säkert. Slutförvaring sker i livsmedelsklassade tunnor som vi plomberar och märker med batchnummer, sort och kvalité, därefter placeras tunnorna i vårt kryddförråd, där lagras tunnorna i mörker med rutiner som regelbundet kontrollerar fuktighet och temp. Pinnar och överblivet material från rensprocessen tas om hand och blir till smakrika rökspån under varumärket ”Adams smokeyflower”.
Livsmedelsproduktionen
Kryddfabriken
När kryddorna ska packas i slutkonsumentförpackningar såsom burkar eller påsar så sker det i vår lilla kryddfabrik, här har vi förpackningsmaskiner, kvarnar och en integrerad och certifierad livsmedelsproduktion. Vi packar mycket för hand och etiketterar burkarna maskinellt.
Sylt och marmelad
Österlenkryddor har odlat kryddor på fälten sedan 2003. Vi vill erbjuda marmelad och sylt som kokas med frukt från gården och egenodlade kryddor, för att berika gårdsbutiken med det egna mathantverket. Vi hämtar salmbär från Gotland, som vi kokar en kompott av för att servera till vår saffransglass. Men vi kokar även en klassisk salmbärssylt som blivit eftertraktad.
Glasshuset
Här kokar vi sylt och gårdens marmelad helt enligt egna recept med svenska bär och svenskt socker. Kokeriet är en liten del av verksamheten och förser främst vår egen gårdsbutik och e-handel.
Kaptenskans glasshus är öppet sommartid, här finner ni vår flerfaldigt prisbelönta glass som är baserad på gårdens egna kryddor och de finaste råvaror vi kan tänka oss. Mjölken pastöriserar vi på plats, mjölken hämtas hos lantbrukarna J&J i Bussjö. Äggen kommer från Farmors lycka.
Vi kokar glassen enligt egna välbalanserade recept.